In het gezellige Hoorn vergaap je je de schitterende grachten en aan de monumentale panden, wel 300 stuks. Alles hier ademt de sfeer van de zeventiende eeuw, zoals de haven, de Waag en de Kloosterpoort. En wist je dat de beroemde schipper en koopman Bontekoe uit Hoorn kwam?
Vanuit de haven van Hoorn koos de schipper Bontekoe het ruime sop en voer met zijn scheepsjongens voor de V.O.C. naar Oost-Indië. Zijn verslag over de reis is verwerkt in de jeugdroman ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’. In Hoorn herinnert veel aan die tijd. Bezienswaardigheden zijn de Waag, de Bossuhuizen, het Statenlogement, de Boterhal, de Hoofdtoren uit 1532, de Kloosterpoort en het pand van het West-Fries Museum. Vanaf het station uit 1884 vertrekt de stoomtrein naar Medemblik. Met museumschip MS Friesland kun je weer terugvaren naar Enkhuizen en vandaar met de gewone trein terug naar Hoorn.
In Hoorn vind je een aantal interessante museum. Zo herbergt het Museum van de Twintigste Eeuw attributen en interieurs van 1900 tot 1980: van speelgoed tot een klaslokaal en van keukeninrichtingen tot beeld- en geluidsapparatuur. In het West-Fries Museum vind je voorwerpen die gemaakt zijn tussen 1500 en 1800. Dwaal door de 27 zalen en stijlkamers die zijn ingericht in de stijl van koning Lodewijk de Zestiende. Beroemd is de eskimomummie en schilderijen van Jan van Goyen.
Vooral in en rond de haven van Hoorn vind je een paar uitstekende restaurants, zoals het Wapen van Hoorn, Restaurant De Hoofdtoren en De Tuynkamer. Rondom het centrale plein Roode Steen tref je brasseries en bars aan, zoals Wijnbar Vinck en een aantal bar/dancings. Toch is Hoorn vooral de stad van de sfeervolle (bruine) cafés. In die zin ademt het nog steeds de sfeer van de havenstad uit die het altijd geweest is. Ook heeft Hoorn een bloeiend cultureel leven. Zo worden in Schouwburg Het Park regelmatig West-Friese voorstellingen gegeven in traditionele kleding en in dialect.
3 nachten vanaf
1 nacht vanaf
1 nacht vanaf